Skip to main content
Duurzamer door de Deelkast
Geschreven door: stichting Wel Gement

Duurzamer door de Deelkast


Wie onlangs dorpsgebouw ’t Gebint is binnngewandeld, heeft ‘m al kunnen zien in de hal: de Deelkast. Het idee van de deelkast is dat dorpsgenoten er fysiek spullen in kunnen delen met elkaar. Enerzijds is dit vanuit een duurzaamheidsgedachte, want veel spullen die nog prima te gebruiken zijn, belanden nu bij het vuilnis. Tegelijkertijd is het bovendien ook nog eens prettig voor de portemonnee, want je pakt de spullen uit de kast tegen een vrijwillige bijdrage. De kast is nu nog leeg, maar wordt op zondagochtend 20 augustus officieel in gebruik genomen. En om meteen te zorgen voor ‘kastvulling’ kan er aansluitend meegedaan worden aan een ‘Biestse oogst’ wandeling waarbij de wandelaars op de route bramen gaan plukken om er bij terugkomst jam van te maken, voor eigen gebruik en natuurlijk ook een aantal potjes voor in de kast.

Wat is een deelkast?
Het idee van een deelkast is ontstaan tijdens de brainstorm op de vorige jaarvergadering van de dorpscooperatie. Annelies van de Wouw en Patricia Peeter vonden het zonde dat zoveel ‘Biestse oogst’ verloren ging (bijvoorbeeld fruit uit eigen gaard of groente uit eigen moestuin) en opperden om deze oogst tijdens een ontmoetingsactiviteit te verwerken en beschikbaar te stellen. Dat plan is echter op de plank blijven liggen. Het kwam echter weer boven toen ook het Biestse Repair café werd opgezet. Bij het Repaircafé staat duurzaamheid ook hoog in het vaandel en worden spullen die nog gerepareerd kunnen worden gered van de vuilnisbelt. Omdat op dat moment toch gezocht moest worden naar fondsen, werd de deelkast daarin gelijk meegenomen. Uiteindelijk werd het project financieel mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van Stichting Annetje van Puijenbroek.

De deelkast is overigens niet alleen een plek om (lang houdbaar) voedsel zoals jam en appelmoes te delen, maar ook andere zaken zoals (lees)boeken, puzzels en gezelschapsspellen, stekjes en plantenzaden uit eigen tuin, handwerkproducten zoals wanten en sjaals, etc. Spullen uit de kast mogen  door iedereen meegenomen worden. Wie er blij mee is en een een klein bedrag kan missen, kan een donatie doen via de QR code in de kast. Met alle bijdragen wordt gezorgd dat de kast gevuld blijft.

Om te voorkomen dat het een troep wordt in de kast, zijn er wat spelregels opgesteld. Zo is het de bedoeling dat je maximaal 2 van dezelfde artikelen uit de kast meeneemt zodat iemand anders ook mee kan delen. Ook zijn er een aantal deelkastbeheerders aangesteld die aanspeekpunt zijn om iets in de kast te zetten. Zo zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat er geen kort houdbare producten in de kast komen.

100% Biestse ambacht gemaakt door vrijwillirs
Het was overigens nog een flinke klus waar flink wat vakmanschap voor was vereist om de kast in elkaar te zetten. Vrijwilliger Rinus van de Sande wist het te klaren. Hij bouwde een prachtige vakkenkast in de stijl van de kast van bezoekerscentrum Buitengewoon. Fraai detail daarbij is dat de kast niet zomaar een vorm heeft, maar op het oog doet denken aan een boom. Ook de oude aanmeerpaal die altijd te vinden was in de hal van Ome Toon (ooit geschonken door de pinnekleuvers), is in de kast verwerkt en vormt als het ware de ‘stam’ van de kast.  Een echt unieke kast en een stuk vakwerk van Biestse makelij. Wel kreeg de stichting hulp van Manon van Hoof van Staalidee.nl uit Hilvarenbeek bij het graveren van de spreuk ‘Van delen wordt niemand arm’ en de namen van bouwer en sponsoren.  Met de installatie van de TV met informatie over de kast en Café Ome Toon, geinstalleerd door Erik van de Pas, was de kast compleet en klaar voor ingebruikname.

Kom naar de Ingebruikname en Biestse Bramenjam wandeling
De kast wordt op zondagochtend 20 augustus om 10.30 uur officieel in gebruik genomen. Iedereen die benieuwd is geworden is van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Voor koffie en thee met wat lekkers wordt gezorgd en … iets meenemen uit de kast mag natuurlijk ook!

Om te zorgen dat de kast ook meteen wordt aangevuld, wordt onder leiding van een aantal gidsen aansluitend een wandeling georganiseerd voor de hele familie. De wandeling voert langs de beste Biestse bramenplukplekjes. De Bramenoogst wordt vervolgens bij terugkomst verwerkt tot bramenjam. Om mee te nemen en wat teveel is gaat regelrecht de deelkast in. Wie mee wil doen met de Biestse Bramenjam wandeling wordt gevraagd dat even te laten weten door een berichtje te sturen naar info@welgement.nl zodat de stichting een inschatting kan maken hoeveel potjes en jamsuiker er moet worden ingeslagen.

 

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?