Skip to main content

Biljartvereniging de Heuveltjes

Stukje historie

BV de Heuveltjes werd in juni 1958 door de uitbater van Café Kerkzicht, Grard van den Heuvel, in Biest-Houtakker opgericht. Grard en zijn vrouw Miet verhuisden in dat jaar vanuit Hoogeloon naar Biest-Houtakker om café/feestzaal Kerkzicht en de lokale kruidenierswinkel te gaan uitbaten.Naast kroegbaas was Grard ook nog eens aannemer. Een vakman op het gebied van hout, waar je ook terecht kon met een beschadigde keu. Miet zorgde ervoor dat mensen in de Biest hun dagelijkse boodschappen konden doen in eigen dorp. Iets wat in die tijd nog heel normaal was. Grard was een biljarter in hart en nieren. Iedereen kon bij hem terecht voor biljart advies. Maar het was niet zo dat iedereen zomaar lid kon worden van BV de Heuveltjes. Voordat iemand lid werd, moest Grard wel weten wat voor vlees hij in de kuip had. Zeker geïnteresseerden van buiten de Biest moesten toch even bij Grard door de “ballotage”. Grard is in 2003 overleden en wordt nog steeds gemist door de leden. In de begintijd bestonden er in Biest-Houtakker twee biljartverenigingen. Voormalig café ‘de zeven Lindekes’ had al eerder een biljartvereniging opgericht en er werd in de jaren 50, begin jaren 60 van de vorige eeuw menig wedstrijd tegen elkaar gespeeld. En dat BV de Heuveltjes toen al over goede biljarters beschikte, dat werd al snel duidelijk. In het begin was er 1 team, dat toen nog bestond uit 5 personen . In de hoogtijdagen van 1978 telde BV de Heuveltjes 5 teams die meespeelden in de competitie.


Café en thuisbasis

In 1980 werd het huurcontract opgezegd. Verderop in de Biestsestraat bij de kruising met de Akkerstraat werd een nieuw café gestart. De gemeente was het hier niet mee eens en dus begon een periode van een jaar waarin de biljarters daar met kunst en vliegwerk konden biljarten. Er werd om de beurt een biertje gedronken in de keuken en het café was van buiten zodanig ingericht dat het een garage leek. Maar het biljarten ging gewoon door. Na een jaar van soebatten met de gemeente Hilvarenbeek kon het café echt van start gaan. Met 2 biljarts was er voor iedereen ruimte om te biljarten, ook als er wedstijden gespeeld moesten worden. Menig Biestenaar kijkt nog met weemoed terug naar die tijd. Toen in 1997 het café overgenomen werd en de naam veranderde in Café Nevermind, werd er nog steeds gebiljart. Toen Nevermind de deuren sloot verhuisden de biljarters van BV de Heuveltjes naar café ‘Den Bolck’ dat inmiddels door de familie Van de Poel was overgenomen. Na enkele jaren (eind 2003) kwam plotseling het besluit om dit café te verhuren aan een Chinese uitbater. Het voormalig Café Kerkzicht dat inmiddels Poely’s eetcafé heette werd in korte tijd omgebouwd naar een Chinees/Japans showcooking restaurant. Dit was een moeilijke periode voor de Heuveltjes, want Biest-Houtakker beschikte niet meer over een geschikt horecapand waarin de biljartsport beoefend kon worden. Toen kwam men op het idee om de kroegbaas van Gasterij de Posthoorn te benaderen. Ondanks het feit dat dit al de thuisbasis was van 2 andere biljartverenigingen waren de uitbaters meteen enthousiast. En zo verhuisde de van oorsprong Biestse Biljartvereniging naar de Diessenseweg in Hilvarenbeek om daar haar teamsport verder te beoefenen.

Teamsport

Het carambolebiljarten zoals dat door de Heuveltjes beoefend wordt bestaat uit drie soorten. Allereerst is er het libre otewel vrij spel. Dat wordt in de Beekse Bond het meest beoefend. Naast libre is er het bandstoten en het driebanden. Biljarten is een teamsport. Een team bestaat uit vier leden, waarvan telkens twee vaste leden op de wedsrijden moeten verschijnen ( het liefst alle vier). Er wordt gespeeld op do-vrij en zaterdagavond. De competitie duurt van september tot en met maart. De Heuveltjes hebben daarnast in de zomermaanden ook de eigen clubkampioenschappen. Tijdens de jaarlijkse feestavond is de finale van dit persoonlijk kampioenschap. De biljartsport wordt als een echte kroegsport gezien. Maar er moet niet vergeten worden dat elk team vier partijen moet spelen op een avond en dat men met het gehele team de gehele avond bezig is met het spel.
Quote: Maar als wij een kroegsport bedrijven, dan kan dit wel op elke vereniging met een kantine van toepassing zijn.
BV de Heuveltjes telt momenteel 20 leden en deze spelen in 1e en 2e klasse Libre en in de 1e klasse van het driebanden bij de BBHO. De contributie van de vereniging is laag en men kent geen gesponsorde tenues, zoals je ziet bij sommige andere teams.

Prijzenkast

Biljartvereniging de Heuveltjes beschikt over een goed gevulde prijzenkast. In de loop der jaren heeft men menig kampioenschap behaald. En dat niet alleen met mannelijke biljarters. De Heuveltjes heeft jarenlang als een van de weinige verenigingen damesteams gehad. Deze damesteams zijn zo’n negen jaren actief geweest. In 1997 werden  drie teams tegelijkertijd kampioen in de diverse klassen. Ook heeft BV de Heuveltjes een Nederlands Kampioen bandstoten (1999) in hun midden. In 2008 werd er een kampioenschap behaald in de 3e klasse en in 2012 en 2013 in de 1e klasse.

In 2008 heeft BV de Heuveltjes het 50 jarig jubileum gevierd, onder grote belangstelling en met medewerking van biljartlegende Raymond Ceulemans.

Standenlijst

Als men benieuwd is hoe “goed”de club mee draait in de competitie, dan is dat te zien op:

https://www.biljartpoint.nl
Competities KNBB en Collegabonden
Biljartbond Hilvarenbeek en omstreken


Daar kan men kijken hoe het met het driebanden gaat en het libre. BV de Heuveltjes heeft één drieband-team, maar er spelen wel leden van ons bij een andere club.

Sinds juni 2014 zijn we weer “thuis” op de Biest, bij café ‘Ome Toon’ in ’t Gebint.

Heb je interesse in biljarten en wil je meer weten? Neem dan contact op met Marjan van den Heuvel.