Skip to main content

Van Schaapskooi naar schaapskooi (14 km)

Met de wandeling Van Schaapskooi naar Schaapskooi, loop je van Biest-Houtakker langs het Wilhelminakanaal naar de plaats waar vroeger de schaapskooi van dorpsherder Fransiscus Verhoeven (kortweg ‘de Sus’) stond. Vanuit daar wandel je over de fantastisch mooie Kerkeindse heide waar bos en heide elkaar afwisselen. Halverwege vind je de ideale pleisterplaats, de vroegere brouwerij de Schaapskooi, tegenwoordig La Trappe, de Brouwerij van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Uiteindelijk wandel je terug langs het Wilhelminakanaal naar Biest-Houtakker.

Van schaapskooi naar schaapskooi volgt de volgende wandelknooppunten:
START – 23-67-68-20-21-22-09-03-08-91-92-10-21-70-06-05-03-29-24-22-23 – EINDE

  1. Je begint deze wandeling op knooppunt 23. Van daaruit wandel je via knooppunten 22,9 en 3 langs het Wilheminakanaal.
  2. Vervolg de route naar knooppunt 31, 8, 91 en 92 en wandel over de Kereindse heide. Dit gebied werd begin 20eeeuw ontgonnen en met naaldhout beplant. Toch zijn kleine delen van de heidegebieden bewaard gebleven. Door de scherpe overgangen tussen bos en kleine stukjes heide is het het ideale leefgebied voor verschillende soorten amfibieën. 
  3. Via knooppunten 10 en 21 komt Abdij O.L.V. Koningshoeve in zicht. Het klooster is bekend als een van de weinige trappistenkloosters in Nederland en verwierf vooral faam vanwege de bieren van aar brouwerij La Trappe.
  4. Op de terugweg wandel je via knooppunten 70, 6, 5, 3, 29 en 24  voor een groot deel langs het Wilhelminakanaal. Wie goed luistert kan in de vroege ochtend of late avond letterlijk de leeuwen van Safaripark de Beekse bergen, op een steenworp afstand, horen brullen.
  5. Via knooppunten 22 en 23 arriveert u weer terug bij Bezoekerscentrum Buitengewoon.