Skip to main content
In 1794 streek het Franse leger in Biest neer
Geschreven door: Ed van Hees

In 1794 streek het Franse leger in Biest neer


“En dit Biest is zekerlijk een zeer arm gehugt, maar teffens ook het sentimenteelste en meest romanesque gehugt, dat ik immer gezien heb….  Hutten door de eenvoudigheid opgeslagen en bewoond en menschen wien de onschuld van het gelaat en de gulle oprechtheid uit de oogen spreekt.”

Dit citaat prijkt al jaren op onze website, in het onderdeel Historie. Maar waar komt die tekst vandaan ? En gaat het wel over onze Biest ? Want vroeger waren er veel gehuchten met de naam Biest. Na jaren zoeken is het raadsel nu opgelost. Ik heb in de Koninklijke Bibliotheek het boek gevonden waar deze tekst uit komt, en die gaat inderdaad over “Biest by Hilverenbeek”.

Gerrit Paape, een patriot uit Dordrecht die in 1789 naar Frankrijk gevlucht was, kwam na de Franse revolutie terug naar Holland met het Franse leger en het patriottenleger van Daendels. Hij schreef onderweg 12 lange brieven, die hij later als boek uitgaf. Op de vooravond van de grote slag bij Den Bosch, streek de enorme legermacht op 13 september 1794 neer in de Biest, een historische gebeurtenis die totaal vergeten was. Paape was zo onder de indruk van het gehucht dat hij er 6 kantjes over vol pende.

Prachtig om te lezen, en dat kan nu. Ik heb het drukwerk op de computer gerestaureerd en er een inleidend artikel bij geschreven dat in het volgende nummer van het tijdschrift van de Heemkundige kring verschijnt. Beide teksten kunt u inzien door hieronder te klikken.

Artikel Paape in de Biest.

Brief van Paape over Biest.

Deel het bericht:

Meer nieuws

Artikel plaatsen met Biests nieuws?

Help ons mee om de website van Biest-Houtakker actueel te houden.
Heb je Biests nieuws?